مزایای ایمیل مارکتینگ نسبت به دیگر روش های تبلیغاتی چیست؟ مهترین معایب ارسال ایمیل چیست؟ آیا تضمینی برای بازگشت هزینه تبلیغات وجود دارد؟
گفتیم که بازاریابی ایمیلی به هدف قرار دادنِ مشتری بالقوه یا بالفعل از طریق پست الکترونیکی گفته میشود. اغلب با بهکارگیری داده کاوی (Data Mining) میتوان از بازاریابی ایمیلی برای تحت تاثیر قرار دادن مشتری استفاده کرد. به طور کلی ایمیل مارکتینگ، فرم تکامل یافته و دیجیتالی شیوه سنتی بازاریابی پُستی است.
در ادامه میخواهیم به مزایا و معایب Email Marketing نسبت به دیگر روشهای بازاریابی اشاره کنم:
مزایای ایمیل مارکتینگ
بازگشت سرمایه (ROI): به زبان ساده ROI یعنی چه مقدار پول به ازای هر ريالی که یک شرکت خرج میکند به جیب آن شرکت باز میگردد. بازگشت سرمایهی ایمیل مارکتینگ را میتوان به طور دقیق محاسبه کرد و ثابت شده است اگر بازاریابی ایمیلی به درستی انجام شود، این بازگشت سرمایه بسیار بالا خواهد بود. در سالهای اخیر Email Marketing به عنوان مؤثرترین تاکتیک بازاریابی آنلاین شناخته شده است. در چارت زیر به نقل از سایت Marketingschools، مقایسهای بین بازگشت سرمایه ایمیل مارکتینگ و چند نوع بازاریابی محبوب در دنیا در سال 2016 ارائه شده است.
ارزان و سریع: ایمیل مارکتینگ به طور قابل توجهی نسبت به روشهای دیگر بازاریابی ارزانتر و سریعتر است. در سادهترین حالتِ ایمیل مارکتینگ، به یک لیست و یک آدرس ایمیل نیاز است.
انعطاف پذیری: همانطور که پیشتر هم گفتیم، ایمیل مارکتینگ هیچ محدودیتی ندارد. هر نوع محتوایی را میتوان از طریق ایمیل ارسال کرد: متن، عکس، ویدئو، فایل و لینک. شما هر نوع زنگ، سوت و علامت خطری که بخواهید را میتوانید ضمیمه ایمیل کرده و کمپین Email Marketing خود را اجرا کنید.
رفتار مصرف کننده: با پیشرفت تکنولوژی، فراهم کنندگان سرویسهای ایمیل (ESPs) به راحتی میتوانند اطلاعاتی در مورد رفتار گیرندهی ایمیل به فرستنده بدهند. در نتیجه، سازمانها و شرکتهایی که در حجم بالا Email Marketing انجام میدهند میتوانند با خرید این سرویسها از رفتار حجم کثیری از مصرفکنندگان نسبت به بازاریابی ایمیلی خود مطلع شده و از آن بهره گیرند.
هدفگیری مستقیم: بازاریابان ایمیلی این امکان را دارند که پیغام هدفگیری شده و حتی پیامهای شخصیسازی شده برای افراد مختلف بفرستند. به عنوان مثال اگر خانمی از یک برند کفش در گذشته خرید کرده باشد، بازاریاب با توجه به اینکه از علاقه آن خانم به آن برند کفش مطلع است، میتواند یک ایمیل حاوی بن خرید برای او بفرستد. این در حالی است که بیشتر کانالهای بازاریابی، به صورت مکرر محتوای تبلیغاتی خود را به جامعهای ارائه میکنند که درصد بالایی از آنها، هیچ علاقهای به محصول پیشنهادی ندارند.
بستر آزمایش محتوا: از Email Marketing میتوان به عنوان یک روش مقرونبهصرفه برای تست محتواهای مختلف استفاده کرد و از دادهی تست شده از طریق ایمیل مارکتینگ در کانالهای دیگر بازاریابی بهره برد.
ضرورت: این که برای ثبت نام و وارد شدن به هر شبکه اجتماعی به یک آدرس ایمیل نیاز است این حقیقت را در ذهن شما نمایان نمیسازد که حتی در همین لحظه هم به ازای هر فرد حداقل یک آدرس ایمیل وجود دارد! مردم حتی در شلوغترین روزها که وقت سر زدن به شبکههای اجتماعی خود را هم ندارند ایمیل خود را چک میکنند، پس میتوان گفت ایمیل مارکتینگ از بازاریابی شبکههای اجتماعی هم میتواند مؤثرتر باشد، البته به شرط استفاده صحیح!
ارتباط موضوعی: قابلیت Opt-In کردن ایمیل (کاربران با مشترک شدن یا Subscribe در یک سرویس انتخاب میکنند که روی موضوعات مورد علاقه خود ایمیل دریافت کنند) به بازاریابان ایمیلی این امکان را داده است که پیغام مرتبط، شخصیسازی شده به کاربران علاقمند به یک موضوع بفرستند.
معایب ایمیل مارکتینگ
تنها نقطه ضعفی که برای بازاریابی ایمیلی میتوان برشمرد، نرخ اسپم ایمیلها توسط کاربران است که به صورت منفی روی نرخ تحویل (Delivery) اثر میگذارد. البته این ضعف، تا حدی با قابلیت Opt-in کردن کاربران به منظور دریافت ایمیل روی موضوعاتی که به آنها علاقه دارند، کمرنگ شده است، اما هنوز تا نقطه ایدهآلی که تنها محتوای مرتبط و مورد علاقه هر گیرنده به Inbox او ارسال شود، خیلی فاصله داریم.